Begur……nader bekeken

Van verre lokt ‘El Castillo’, het kasteel van Begur. Of Bagur, zoals de Catalanen zeggen. Op de top van een berg die waakt over de Middellandse Zee. Bergafwaarts nestelt zich in ronde cirkels dit eeuwenoude dorp. Met slingerende smalle straten, pleinen en verdedigingstorens tegen de piraten van weleer. Centraal in het midden de grote kerk.

Oef, de klim naar boven vergt flink wat lucht. Het is zaterdagmiddag begin september. Het feest van de ‘Indianos’ staat op punt los te barsten. Overal mannen in witte pakken, wandelstok en breedgerande sombrero’s, dames in lange witte rokken. Het Cuba van anderhalve eeuw geleden komt tot leven. Op het plein begint een band muziek te spelen uit het land van Fidel. In de kraampjes koop je mojito’s, waarvan je ongemerkt dronken wordt, zo lekker zijn ze.

Halverwege de klim blaas ik even uit op de Plaza Sant Ramon, in de schaduw van de witte ermita. Voor mij in de diepte strekt de grillige kust zich uit met baaien en stranden tot aan L’Estartit. Achter mij het schilderachtige dakenlandschap van Begur, een mozaïek van kleurige vlakken waar die van de huizen van de Indianos bovenuit steken. Trotse koloniale panden, waarvan er zelfs een wordt bewoond door een voormalig Nederlandse consul.

Anderhalve eeuw geleden vertrokken avontuurlijke jonge Begurianen naar het verre Cuba in de hoop er rijk te worden. Sommigen waren succesvol en kwamen terug met veel geld. Ze lieten grote luxueuze panden bouwen in de typische koloniale stijl, zoals je ze in veel Spaanse dorpen en steden nog tegenkomt. Ter ere van het jaarlijkse feest mogen we een kijkje nemen in de fraaie patio’s, sfeervol ingericht met potten oleanders en palmen.

Als ik begin aan de laatste etappe naar ‘El Castillo’ stijgen de klanken omhoog van een Cubaanse rumba. De witte menigte beneden op het plein deint mee op de muziek als de branding van de zee.

Henk van den Boom (freelance correspondent)

cropped-IMG_8519.jpgfoto aquablava 4cropped-P1000447.jpgcropped-P1000271.jpg

IMG_0259IMG_0247IMG_0183IMG_0168IMG_0165IMG_0161

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
*

Back To Top